Зоопаркът в Бургас има нови бебета птици: Двойката короновани жерави в

...
Зоопаркът в Бургас има нови бебета птици: Двойката короновани жерави в
Коментари Харесай

Зоопаркът в Бургас се сдоби с новородени жеравчета

Зоопаркът в Бургас има нови бебета птици: 

Двойката короновани жерави в бургаския зоопарк към този момент има своето първо поколение, което е и само за българските зоопаркове. Бебетата се излюпиха преди няколко дни и към този момент самоуверено следват родителите си, като юлските горещници се оказаха прелестно време за тях, предава Нова тв.

„ Произходът на коронования жерав е Африка, където това са напълно естествени температури ”, разяснява притежателят на зоологическата градина Кръстьо Дъбов.

Маскировъчното оперение на новоизлюпените птици ще остане такова най-малко до петия им месец, когато ще стартират лека-полека да наподобяват на възрастните. Полът им обаче ще стане явен, едвам когато птицата съзрее до година и половина, тъй че дребните към момента нямат имена. Щастието обаче е огромно, тъй като от двойката жерави се очакваше поколение в продължение на няколко години. „ Майката сама си снесе две яйца. Те снасят от 1 до 3 яйца, в доста редки случаи 4. Люпят ги в рамките на 28 дни, като майката оказва помощ на дребните да излязат. Те са напълно беззащитни и в границите на 48 часа стартират да следват майката ”, изясни Дъбов.

Жегите се оказват удобни и за новородените китайски мини прасенца, за новородените сърнички и за още едни пиленца, излюпени преди броени часове - тези на черните кокошки от мистичния тип аям кемани. За чисто черните птици, наричани „ кокошка на щастието ”, в Азия има митове и се смята, че тя е не просто мистична, а носи шанс на стопаните си. Черните пиленца самоуверено събират слънчеви лъчи под жаркото слънце и явно се усещат прелестно.

И до момента в който високите жеги са подобаващи за дребните жеравчета и топлолюбивите жители в зоопарка, то полярните вълци и лисица прекарват обедните часове скрити надълбоко в бърлогите си, където температурите на метър и половина подземен са доста по-ниски.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР